Our Recent Posts

Tags

Lekker stukje uit m'n comfortzone

Het woord alleen al: Comfortzone. Het wordt veel gebruikt om tijdens oeverloze vergadersessies de ergernis even op tafel te deponeren of bij werksessie nummer zoveel de gele briefjes weer tevoorschijn te kunnen halen: Lekker plakken op flappen! In mijn vakantie las ik dat, als je je creativiteit wilt stimuleren (ja, tuurlijk!), je vooral je comfortabele zone eens moest verlaten. Doe eens iets geks, sla eens links af in plaats van rechtdoor en neem een andere route naar huis. Joe!

Weet je wat je ook kunt doen? Je kunt bijvoorbeeld heel vaak gaan vliegen terwijl je vliegangst hebt. Lekker anders, lekker gek! En zo geschiedde: Deze angsthaas, die zich zo lekker senang voelt bij het bekende, die zo goed gedijt in het Europese continent en zich bij voorkeur verplaatst op de fiets, in de trein of al wandelend, stapte in een tijdsbestek van zestien dagen, acht keer (ik herhaal: 8x!) in een vliegtuig. Om naar het verre hete kleurvolle Kaapverdië te reizen voor de verjaardagsvakantie van mijn man M. Zijn wens was namelijk al jaren dat hij zijn verjaardag in een korte broek en T-shirt kon vieren. Dat hij dat het liefste dansend op een vulkaan wilde doen, hield hij nog een tijdje wijselijk voor zich.

Kaapverdië is geen land. Kaapverdië is allemaal eilanden die van elkaar verschillen als de dag met de nacht. Maar overal is het heerlijk warm, kleurrijk, muzikaal en lekker langzaam.

Wij deden drie eilanden: Sao Vincente, vulkaaneiland Fogo en Santiago. Kaapverdië is anders en bij uitstek geschikt voor mensen die eens lekker hun comfortzone willen oprekken. Want dat gebeurde mij als ik zwart/geel gestreepte spinnen zag zo groot als abrikozen, over een pikzwart strand liep zonder mensen met een bulderende zee of door een dorpje met huisjes gebouwd van blik en steen. Als ik bijna struikelde over wat biggetjes of moest stilhouden voor overstekende koeien of als kindjes in een sliert achter ons aanliepen en op hun aller schattigst zongen 'money money money' terwijl ze duimpjes over de vingertjes wreven. De kakkerlak zo groot als mijn pink die me aanstaarde toen ik op de wc zat, laat ik verder maar even buiten beschouwing.

De vulkaan van Fogo waar De Jarige zo graag op wilde wandelen, vond ik echt te heftig. Maar het was prima dat hij alleen kon gaan samen met de meest bescheiden en alleswetende gids Paulo. Het filmpje dat Paulo van M. maakte toen hij een flinke afdaling maakte, staat op mijn netvlies gebrand en is voor mij het aller grootste cadeau van deze vakantie.

Na de achtste vliegreis afgelopen zondag en een nacht niet slapen, zetten we wat brak weer voet op de koude natte Hollandse grond. Een dag later was ik officieel niet meer werkzaam bij de hele fijne en comfortabele politie.

Ik moet het vanaf nu zelf rooien. Dat is spannend en niet zo comfortabel, maar ik heb er ongelooflijk veel zin in!