Our Recent Posts

Tags

Is aandacht een eng woord?


Sommige mensen vinden van wel, ze krijgen er een beetje jeuk van of tenminste een ongemakkelijk gevoel. Laatst kreeg ik een reactie van een vriendin tegen wie ik mijn zorg voor haar had uitgesproken via de app: 'Het is wel lief, maar het heeft niet zo'n zin. Het verandert niet zoveel.' Ja, daar kon ik weinig tegenin brengen. Behalve dat mijn aandacht en zorg voor haar oprecht bedoeld was.

Aandacht heeft wat mij betreft helemaal niets met medelijden of bemoeizucht te maken. Het gaat over kijken en luisteren naar een ander, maar dan for real. In één van mijn workshops sprak een deelnemer zijn oprechte verwondering uit toen bleek dat zijn altijd vrolijk kletsende collega zich eigenlijk heel eenzaam voelde op hun werkplek. Iets waar je niet zomaar over praat even bij de koffieautomaat of onderweg naar overleg nummer drie, maar wat nu dankzij mijn oefeningen wel naar boven kwam, zodat er over gesproken werd.

Het levende en voor mij erg persoonlijk bewijs dat aandacht een positief effect heeft, is mijn vader. Hij woont alleen. Een tijdje terug ben ik met hem mee geweest naar zijn huisarts. Deze man nam drie kwartier de tijd om naar mijn vader te luisteren. Hij ging zich tijdens het gesprek zichtbaar beter voelen. Hij ontspande, was ad rem, maakte grapjes en vertrok veel vrolijker dan hij was toen we daar naar binnen gingen. Er had namelijk iemand tegenover hem gezeten die hem de moeite waard vond om naar te luisteren.

Via een fantastische en noodzakelijke stichting Senior en Student heb ik een maatje voor mijn vader gevonden. Een rechtenstudente die het belangrijk en leuk vindt om naast haar studie en werk ook wat zinvols voor een ander te betekenen. Toen ze kennis kwam maken en ik na twee uur, vier koffie en een zak ministroopwafeltjes tegen mijn vader zei: 'Lekker hè, die aandacht?', antwoordde hij: 'Heel fijn. En ik schaam me er niet voor om dat te zeggen'.

En terecht!

Mensen vragen regelmatig aan me: Wat ga je nou eigenlijk doen?? Nou, niet maar één ding mag ik hopen, maar alles wàt ik ga doen heeft te maken met luisteren, aandacht en verhalen. Ook wel Storytelling genoemd. Of nóg liever: Storylistening.

Als je met oprechte aandacht luistert naar degene die tegenover je zit, kom je zoveel meer te weten dan de letterlijke betekenis van de uitgesproken woorden.