Our Recent Posts

Tags

Als je blijft streven naar perfectie, vergeet je te falen, te ontdekken, en te creëren.

Het blijft een uitdaging voor mij: Praten met mensen die blijven hameren op het resultaat of het doel om dan vervolgens niet verstrikt te raken in mijn eigen woordenbrij. Tijdens mijn workshops of trainingen vragen de mensen die van helderheid en structuur houden vaak: Wat is het doel van deze opdracht? Een antwoord als: Onderga het nou maar, ga gewoon maar eens doen, leidt dan (tijdelijk) tot frictie of ongemak. Maar mijn doel ís nou juist even te ontregelen, mensen op een ander pad te brengen, soms zelfs een beetje uit balans te halen. En daar het doel weer van is dat het er vaak voor zorgt dat mensen tot een zinvol gesprek komen of dingen op papier zetten die hen zelf en/of de groep verrast.

Hee! Eigenlijk gaat me dat best goed af, het formuleren van mijn doelen! (maar dit even terzijde)

Ja, natuurlijk wil je een resultaat behalen voordat je een traject ingaat. Maar de weg naar dat eindpunt toe vind ik duizend maal spannender en waardevoller dan het uiteindelijke resultaat.

Wat ook griezelig kan zijn: Het resultaat kan afwijken van de wens van de opdrachtgever. Mensen die vragen om verhalen op te halen rondom een bepaald onderwerp, hebben vaak al in hun hoofd wat voor verhalen ze verteld willen zien. Maar de mensen die de verhalen vertellen, zijn niet voorspelbaar en laten zich niet sturen.

Als je werkelijk geïnteresseerd bent in het verhaal van je medewerkers, stel je jezelf open en dus ook kwetsbaar op. De opbrengst kan misschien even pijn doen of schuren. Je kunt er zomaar naast zitten met je aannames te weten wat er speelt. Maar als je je daar voor open durft te stellen en het gesprek aan wilt gaan, dan toon je wat mij betreft pas werkelijk lef en leiderschap.

Vandaag is een belangrijke dag voor mij: Precies een jaar geleden ging ik ’s Morgens gewoon naar mijn werk na twee weken schrijfvakantie. Ik wist toen nog niet dat ik een paar uur later met mijn teamchef een onverwacht gesprek zou hebben waarin ik tegen hem zei: Ik dien mijn ontslag in.

Streven naar perfectie is nooit een talent van mij geweest, falen, ontdekken, leren en creëren des te meer.

Het doel dat ik 9 juli 2018 voor mezelf formuleerde en nu eigenlijk nog steeds heb, is om mensen in te laten zien dat zij verhalen met zich meedragen die van grote betekenis zijn.

Aangezien organisaties bestaan bij de gratie van mensen, is het juist voor hen van belang dat zij opzoek durven te gaan naar de verhalen van hun medewerkers. Zodat zij in alle openheid kunnen zeggen: Ik heb je gezien.