Our Recent Posts

Tags

No way vakantiedepressie

Ok, het is dus definitief raar dat ik kampeer. Dat wordt me wel duidelijk als ik een Merel- kampeert-foto op facebook plaats. De reacties gaan van onthutsing tot oprecht medelijden.

M. probeerde mij ooit te verleiden met een roze plastic mok. Hij dacht zeker: Als ze koffie krijgt in iets moois, dan krijg ik haar wel zover. We hadden vijf maanden verkering toen ik voor het eerst mee ging in een tent. Links sliepen wij, in het midden kon ik staand mijn kleren aan- en uittrekken en rechts sliepen zijn kinderen. Ze hadden mij van het vliegveld opgehaald waar ik met mijn rolkoffer op ze stond stond te wachten.

Goed, liefde maakt blind en doof en zwakzinnig, dus die week overleefde ik. Van het kamperen zelf herinner ik me weinig.

Het jaar erop was het weer raak, met kinderen die inmiddels pubers waren en alles. Die vakantieverhalen laat ik maar even links liggen. Beeld je maar gewoon in: Regen, Pubers en een verliefde vader met zijn verliefde vriendin en denk de rest er lekker zelf bij… Klopt allemaal.

Tien jaar later heb ik mijn baan opgezegd en zijn mijn inkomsten gehalveerd en daar de helft van en daar weer de helft van. We zagen onze vakantie somber in. Totdat ik op een avond plechtig zei: Je mag er geen rechten aan ontlenen, maar what about kamperen? Het gezicht van M. vertoonde ongeveer alle emoties die we ooit hebben meegekregen, van verbazing en blijdschap via wantrouwen naar hoop.

Hoho zei ik: Het is nog maar een ideetje hè, en je mag er met niemand over praten!

De vakantie begon en het weer deed herfst. Een vakantiedepressie lag op de loer. Totdat M. een idyllisch plekje vond in Drenthe met een aangename weersvoorspelling: Een rustige nazomer.

Ok, trek die tent maar van zolder, zei ik dapper en begon lekker omtedenken door kampvuur en weidse uitzichten te visualiseren. De paar mensen die van ons voornemen afwisten, wensten ons sterkte en staken allemaal harten onder de riem. We kregen een opvouwbare keuken mee en een heleboel tips over warme kleding. De dag voor vertrek vroeg M. mij voorzichtig welke tent ik eigenlijk voor me zag als we het erover hadden.

Gewoon die uit Spanje, zei ik. Nou nee, die lag bij het grofvuil sinds onze kater hem besproeid had en duidelijk was geworden: Met deze vrouw wordt het nooit meer kamperen. Nee, het was dat tentje waar de kinderen in lagen. Oh, die anderhalfpersoons iglo waar je niet in kunt staan bedoel je, vroeg ik zo nonchalant mogelijk. Precies die ja.

Maar hee, ik ben geen opgever en ik doe al bijna een jaar allemaal dingen die ik doodeng of idioot vind, dus waarom niet een hernia riskeren en een longontsteking of een relatiecrisis?

-Wordt vervolgd-