Our Recent Posts

Tags

Van Nutella Crêpes naar Oploskoffie

Mijn herinneringen aan campings stammen uit de jaren tachtig. Mijn ouders hadden het begrepen: De tijd van lievige typische Franse huisjes met blauwe luiken in zo’n dorpje met een bakkertje, een kerk en wat oude-mensen-kroegjes en dan ’s avonds een potje lezen met op de achtergrond het concert van cicaden en kikkers, was voorbij. Er moest gedanst en gesjanst en het liefst ook getongd worden met crêpes die dropen van de Nutella achter de kiezen. Mijn moeder zette zich over haar campingangst heen en vond een compromis: Luxe opgezette bungalowtenten met bedjes en een keukentje op een kolossale Zuid Franse camping voorzien van slagboom, discothèque en crêperie. Wij blij. Mijn ouders daardoor ook blij, want geen hangende chagrijnige verveelde (pre)pubers. De vakantieverhalen van toen komen nog weleens aan bod (het was onvergetelijk), daar heb ik het nu maar even niet over, maar ik moet dit even beschrijven om uit te leggen wat mijn campingervaring (op die twee eerder beschreven ervaringen na) was voordat we vorige week arriveerden op onze Natuurcamping in Drenthe met dertig kampeerplekken en vier wc’s en vier douches.

Fluitend zette M. ons minihuisje voor de komende drie dagen op en hij slaakte een enthousiaste kreet: Hij is veel groter dan ik me herinner! Ik keek naar onze spullen en daarna naar de tent en weer terug en onderdrukte een stomme cynische vakantiejolijt-verpestende opmerking. Dus ging ik ook maar fluiten en laadde de auto uit. Alles paste.

Een slimme zet van M. was dat hij weliswaar een heel piepklein kaboutercampinkje had uitgekozen met heel weinig toiletten, er zat wel een uitmuntend overheerlijk en gezellig restaurantje aan vast met een superopgewekte Ilse de Lange in de bediening (Ja ik weet dat Ilse de Lange uit Twente komt en dat dat niet hetzelfde is als Drenthe, maar óf dit meisje kwam ook uit Twente, of ik hoor het verschil gewoon niet tussen Twents en Drents).

Op de tafels brandde kaarsjes en lagen reuze theedoeken als tafelkleedjes. De vloer was van donkerbruin hout en aan de muren hingen heel veel tekeningen van vogels en vosjes.

Nadat we een uitstekend biefstukje hadden gegeten en de lekkerste rode wijn gedronken, wankelden we tevreden naar buiten. Nog even, heel efficiënt, via het toilet en de ontbijtton waar we een briefje in konden stoppen met een broodjesbestelling voor de volgende dag. Daar kwamen we erachter dat er grote vuurschalen met kistjes hout te huur waren: we mochten met vuur spelen! Tot diep in de nacht zat ik met twee vesten, een pyjamabroek en skisokken aan in het romantische knisperend vuur te staren en maakte het me niets meer uit dat ik me even later op moest vouwen om in bed te kunnen gaan liggen.

De volgende ochtend kroop ik op handen en voeten ons kleffe tentje uit zo de geur van verse oploskoffie (hét teken van vakantie) en een stralend warm ochtendzonnetje tegemoet. Terwijl we ons fruitontbijt en verse warme croissantje opaten, op onze campingstoeltjes in het natte gras, waren muisjes aan het hordelopen met grassprieten vlak voor onze voeten. We doopten ze Dirk en Harry. Dirk was dik en Harry was vast zijn zoontje. Verder liepen er ook nog een Chantal, Esther, Jan en Sonja rond en nou ja, een heel muizendorpje eigenlijk.

Hee M., zei ik, zullen we ons verblijf verlengen en gewoon de hele week blijven?

-wordt vervolgd-