Our Recent Posts

Tags

Jij bent zeker geel?

Dat zei een collega tegen me met wie ik in gesprek zat over onze bureaucratische organisatie. Ik trok een vies gezicht: Ho ho... Moi? Geel?! Ik ben toch juist wit? Conflicten en macht? Ik ren er keihard voor weg. Ik gruwel er van en vind het al een grote uitdaging dat ik bij een organisatie werk waar geel juist een veel geziene kleur is. Het is lastig bewegen voor iemand zoals ik die altijd opzoek is naar harmonie en openheid en die van korte lijntjes houdt. Hoe kon hij me zo slecht inschatten?? Maar hij bedoelde het juist positief en had een hele andere uitleg van geel. Gele mensen zijn fuifnummers, ze kleuren graag buiten de lijntjes en zijn enthousiast en optimistisch. Ooh, ja wacht even. Dan ben ik wel geel ja lachte ik. Mensen indelen in hokjes is erg populair in het werkend leven heb ik gemerkt. In mijn pas afgeronde opleiding werden we af en toe dol van de persoonlijkheidstesten. Maar het maakte ook dat ik steeds meer ging begrijpen waarom je met bepaalde mensen beter door een deur kunt dan met anderen en waarom je met iemand soms op een compleet ander level zit te praten waardoor je de grootste misverstanden of ergernissen kunt krijgen. Het klopt dan: Je begrijpt elkaar niet, want je spreekt een compleet andere taal. Begrijpen hoe die andere taal in elkaar steekt, helpt je op andere niveaus te communiceren en te begrijpen. Uit één van de testen over communicatiestijlen, kwam ik naar voren als een Zorger. Gatver! Daar was die Florence Nightingale weer. Ik zag mezelf alweer in verpleegstersuniform staan en aan iedereen vragen: Hoe gaat het nu werkelijk met je? Ik wilde ook een Motivator zijn, zo'n lekkere enthousiaste chaoot met een vrolijk aanwezig karakter. Luide stem en een kijk mij nou houding. Of misschien wilde ik zelfs wel liever een Regisseur zijn: direct, concreet, niet vies van een conflict op z'n tijd en de waarheid vertellen midden in ieders gezicht.

Eén van mijn studiegenoten, een motivator, zei: Ik word altijd zo moe van die Zorgers! Nou, daar had je het al. Maar inderdaad: altijd oog hebben voor de ander, extreem gevoelig zijn voor sfeer, gevoeligheden van anderen oppikken, zorgen dat de ander het naar zijn zin heeft (als jullie gelukkig zijn, ben ik dat ook) ís inderdaad soms ook hartstikke vermoeiend.

Ik ben nu een weekje in mijn eentje met vakantie. Dapper noemen sommige vrienden dat of ze zeggen: Wat goed dat jij voor jezelf zorgt! Dan leg ik uit dat het een noodzakelijk kwaad is. Iemand die continu zó bezig is met de ander, heeft het nodig om af en toe compleet met zichzelf bezig te zijn. Ok, ik heb nu nog wel twee adorabele poesjes die ik graag vreugdedansjes zie doen dankzij mijn liefdevolle verzorging, maar verder is het Me Myself & I.

Ja, ik ken alle methodes van voor jezelf zorgen, je ruimte pakken en je grenzen aangeven. Maar als het er op aankomt, dan nemen mijn ingesleten patronen het toch over en handel ik zoals ik altijd handel en dan is de ander heel belangrijk voor mij. En daar valt heel goed mee te leven hoor, want mijn persoonlijkheid zorgt er voor dat ik een bijzonder goede luisteraar ben en dat ik in staat ben verder te luisteren dan een eerste verhaal. Een eigenschap die essentieel is als je mensen op weg wilt helpen of gewoon een luisterend oor wilt bieden.


En dan nog even over die kleuren. Want kleuren zijn belangrijk voor mij als synesteet (google maar even). Check mijn logo maar: Hartstikke rood. Hetzelfde rood als mijn geboortekaart (kaart ja, want naast rood was hij reusachtig) en de kleur die voor mij staat voor warmte, passie, liefde en kracht. Dat is mijn kleur!


Fotocredits: Hilde van Poeijer